In de maak

Schilderen is best eng. Een leeg doek wat in eerste instantie alleen maar kapot kan. Dat is een drempel – het kapotmaken van iets dat heel is. Ironisch genoeg is het de enige manier om iets te laten ontstaan.
Vervolgens komt nog een drempel – ‘kill your darlings’. Er staan nu vegen en lijnen en druppels en kleuren die niet zo bedoeld zijn. Wel mooi. Maar niet af. Mooi is niet genoeg. Een maaksel verdient het om meer te zijn dan alleen mooi. Er moet iets gebeuren. Wat dat is.. ik heb geen idee. Soms lukt het, soms niet. Het is een wazig geheel van kijken, opletten, doen, laten, nog eens kijken. Het werk maakt zichzelf. Met wat geduld en aandacht wordt duidelijk wat er nodig is. Maar zeker weten is er niet bij. Alleen maar proberen. En je kunt niet terug. Wel verder.


Geef een reactie